Какво състояние трябва да има автомобилната гума

В миналото при много дълбок сняг или лед движението на автомобила се е осигурявало с помощта на вериги за сняг. Такива внимателно били монтирани на двигателните колела. Те обаче не са практично решение за всеки момент от зимата. До това заключение стигнали създателите на автомобили в годините на опити.

Когато се ползват вериги, скоростта, която може да развие един автомобил е 40 км/ч. Тя не бива да е превишавана в случай, че следва по-дълъг участък, освободен от снежна или ледена покривка и тогава такива трябва да се свалят. В обратния случай могат да се получат тежки повреди, както по гумите, така и на ходовата част на автомобила.

Значително по-голям ефект в зимни условия имат т. нар. шпайкове гуми. Те са много популярни по северните страни. Това са гуми, в чийто протектор се поставят шипове. Всичко необходимо за вашия автомобил може да научите онлайн.

Според захващането шпайковете имат различна конфигурация. Някои от тях се изработват от стомана, облечени в алуминий, а главичките им са покрити от волфрамов карбид. Други имат стоманени главички от високо калена стомана, която се използва за направата на пружини. Има и такива от закалена стомана или от пластмаса и покрити с волфрамов карбид. Съществува и пети вид, които са изработени от бързорежеща рапидна стомана и имат резба за завиване на протектора. Съществуват и изцяло изработени от волфрамов карбид.

Шпайковете се монтират бързо и допълнително върху протектора. За целта се пробиват дупки с диаметър от 1 мм. Самата дупка е с дълбочина 1,5 мм и е по-малка от дължината на шпайка, за да може главичката да остане вътре. Следва да се направи и дупка с помощта на въздушен пистолет. При нея разширената долна част не позволява да проникне по-дълбоко в гумата, отколкото е необходимо и това да ги предпази от изгубване.

Гуми с шпайкове могат да се поставят, както на двигателните точила, така и на всичките четири колела. Теглената сила се запазва, но когато предаването е предно, се влошава управлението на автомобила. Вижте интересни неща, ако смятате да пътувате със самолет.

През последните години шпайковите гуми са забранени в някои страни, а в други собствениците на автомобили, които управляват превозите си средства с такива гуми са обложени с данък. Мотивът за това е, че увреждат пътищата. Ето, защо производителите на автомобили насочват все повече усиля в индустрията около създаване на зимни гуми с висок експлоатационни качества.