Как да диша паркетът, преди да инсталирате

Сигурно сте чували за климатизиране на настилка преди самия монтаж. Това помага за предотвратяване на дефекти, включително пропуски и вендузи.

Тъй като дървото се разширява и свива с влажност и температура е важно да се аклиматизира твърдата настилка преди да я инсталирате. Разрешаването изисква време, за да влезе в равновесие с условията на стаите и намаляване на движението си след инсталацията. Ако това не бъде направено може да има голяма разлика на по-късен етап. Ако дървото се коригира след инсталацията, може да се свие с пропуски, които се образуват между дъските. Дори по-лошо, може да се разшири и дъските започват да се бутат една срещу друга. Аклиматизиране на дървото ще осигури бариера срещу влага на пода, за да гарантира, по-качествен монтаж на професионално ниво.

За целта:

Разопаковайте новата настилката и разпрострете из стаята. Има голямо разнообразие от ламинати, но всеки един вид изисква аклиматизация. Най-добре е, ако има естествен приток на въздуха. Такъв може да циркулира от всички страни на бордовете, така че ако не разполагате със стая, която има пряко изложение до врата или прозорец, то трябва да поставите на пода гредите.

Консултирайте се с производителя за оптималното количество от време, в което да оставите ламината да престои, преди да започнете инсталацията. Понякога за целта са необходими 72 часа, но това може да варира в зависимост от ширината на дъските и вида на дървения материал, от който те са направени. Масивният дървен паркет може да изисква до 14 дни.

Поддържайте нормални климатични условия в стаята, докато подът се аклиматизира. Научете повече за отпушване на тоалетна. Ако е лято и имате централна климатизация, пуснете климатика. По същия начин, за обръщане на топлината в стаята може да пуснете парно или климатик през зимата.

Оставете пода да изсъхне в продължение на най-малко 72 часа, след като сте отстранили стара подова настилка и преди да донесете новата настилката в стаята. Ако настилката е нова, тя може да изисква по-дълъг срок, особено ако това е бетон.

Добре е да се смесват дъски от различни картонени опаковки, когато ги разпространите из стаята. Повечето производители препоръчват смесване дъски по време на инсталацията за еднаквост във външния вид на пода.

Ако имате влагомер, можете да следите съдържанието на влага в бордовете и на пода. Паната са готови да се инсталира, когато разликата на влага между дъските и настилката е паднала до 4% или по-малко.