Топ 11 съвета да се преборите с петната

Всяка домакиня се е сблъсквала с проблемни петна от всякакво естество. Как да се справяме с тях и да не се налага да изхвърляме новата дреха, обувки, покривка, мебел. Ще ви кажем, преди това вижте за някои фирми, които предлагат услуги по изхвърляне:

FORI.EU – извозване на стари дивани;

SMETISHTE.COM – сметище за извозване на мебели;

ХАМАЛ.BG – извозване от апартаменти, жилища, къщи.

Ето, как:

 1. Надраскана лачена кожа може да поправите като изтриете с памучен тампон, напоен във вазелин.
 2. Надраскани кожени обувки може да зад=здравите като използвате овлажнител. В случаи, че разполагате с боя за обувки, вземете кърпа и лосион за тяло. Така отново ще ги върнете към живот.
 3. За да възстановите старите кецове или да им дадете още шансове за носене, сипете малко сода за хляб на тях след тренировка, за да отстрани неприятната миризма на пот.
 4. Лачените обувки може да гланцирате и да направите като нови, като почистите повърхността им с препарат за стъкла.
 5. Петната по покривки и дрехи от червено вино могат да се отстранят с бяло вино. Накиснете място в бяло вино за няколко минути за предварително третиране на петното преди измиване.
 6. Срещу мазни петна по покривки, дрехи и килим може да ползвате препарата за почистване на печка от замърсявания. За целта проверете и върху каква материя поставяте препарата. Не всички платове позволяват толкова стриктно третиране.
 7. Срещу пусната бримка на чорапогащника използвайте лака за нокти. Така ще стопирате временно разпространението й, поне докато имате възможност да смените тоалета.
 8. При заседнал или заяждащ цип на дреха или сак, използвайте сух сапун или памучен тампон напоен във вазелин.
 9. Цветните колани от кожа се почистват лесно с амониев карбонат и топла вода.
 10. Петната от плодове и плодови напитки, останали по тъканите могат да бъдат отстранени с накисване в прясно мляко. Така лесно може да изчистите и ленените или памучни блузи, лигавниците на децата или елегантния, нов панталон.
 11. Най-неприятни са мазните метна по тапетите. Тях лесно може да премахнете с лек бензин. За целта на петното поставете филтърна хартия и с гореща ютия минете отгоре. Преди да започнете процедурата, проверете задължително колко устойчива е боята на тапета. В случай, че боята е нетрайна опитайте само, чрез натриване на стара коричка ръжен хляб върху петното.