Тревожно откритие за продуктите за почистване. Колко опасни са всъщност

Тревожно откритие за продуктите за почистване

Повечето домакини редовно използват различни продукти при почистване. Последните научни данни обаче показват, че има висок риск от заболяване. Експертите казват, че почистващите продукти може да излагат хората на замърсяване с прахови частици със същата скорост, както автомобилните изгорели газове.

Тревожно откритие за продуктите за почистване. Колко опасни са всъщност

Изследователите проведоха наблюдения в реално време при реални условия на закрито. Те използваха търговски препарат за измиване на повърхности, докато измерваха химикалите. Проучването има значение за хората, които са работили с дезинфектанти за Covid-19. Така казват изследователите.

Почистващите продукти могат да изложат хората на замърсяване

Почистващите продукти са станали по-разпространени от всякога през последните две години, но ново проучване предполага, че използването им може да носи риск за здравето. Американски изследователи проведоха наблюдения в реално време в „реални условия на закрито“. Те имитират работата на професионалните транспортни и хамалски услуги от Чистачи България – София.

Така те откриха, че търговските почистващи агенти за дезинфекция на вътрешни повърхности могат да отлагат малки замърсители в човешкия дихателен тракт със скорост, равна или по-голяма от аерозолите от превозни средства. Новите открития може да имат отражение върху хората, които са работили интензивно с дезинфекциращи спрейове по време на пандемията от Covid.

Някои служители прекарвали цели работни дни в често пръскане на допирните повърхности в офисите. Така те предотвратят предаването на SARS-CoV-2. Проучването е ръководено от Колийн Росалес, изследовател на околната среда в Калифорнийския университет в Дейвис и е публикувано в Science Advances.

„Едно смущение, което хората въвеждат във вътрешната среда е свързано с използването на домакински почистващи препарати и дезинфектанти. Някои от тях имат естествени аромати. Такива са на цитрусови плодове или бор.

Експозициите на работното място и у дома, водещи до неблагоприятни последици за здравето, вероятно ще бъдат повлияни от засилената химическа дезинфекция на вътрешните повърхности. Това по време на пандемията от коронавирусна болест през 2019 г.“, посочват Розалес и колегите му в документа.

Почистването на вътрешни повърхности с дезинфектанти може да генерира вторични замърсители

Учените знаят, че тези видове вътрешни замърсители могат да се генерират под формата на газове и аерозоли. И така има малко проучвания, улавят образуването на вторични органични аерозоли при реалистични условия на закрито. Вторичен органичен аерозол (SOA) е молекула, получена от окисляването в продължение на няколко поколения на изходна органична молекула.

„SOA представлява голяма част от глобалното атмосферно аерозолно натоварване. Следователно разбирането на механизма на образуване и свойствата на SOA е важно, за да се оцени въздействието му върху климата. Това повлиява и над качеството на въздуха и човешкото здраве“. Това казва професор Анеле Виртанен, атмосферен изследовател в Университета на Източна Финландия, който не е участвал в проучването, според DailyMail.

Изследването за ролята на почистване се базира на летливи органични съединения

За да научи повече за образуването на SOA, американският екип се фокусира върху монотерпените, клас летливи органични съединения (ЛОС). Монотерпените се отделят от много широк спектър от източници, включително готвене, храна, растения и много видове ароматизирани продукти.

Във вътрешна среда монотерпените могат да се смесят с озона, за да образуват частици, които могат да се задържат в белите дробове. Екипът използва търговски домакински препарат. Те са главно на базата на монотерпени за почистване на повърхности в затворена, механично вентилирана тестова камера. Такава се разполага в изследователска сграда в гориста местност за 12 до 14 минути.

Докато подът е измит, изследователите измерват прекурсорите в газовата фаза, оксидантите, радикалите, страничните продукти на окислението и аерозолите в реално време. Те са изчислили, че човек, който използва монотерпенов почистващ продукт, първо ще вдиша около 30-40 микрограма първични летливи органични съединения на минута. Това се случва в момента, когато започне да мие.

Тъй като вторичните органични аерозоли се образуват, когато продуктът взаимодейства с въздуха в помещението, тогава човекът ще вдиша около 0,1 до 0,7 микрограма от тези частици на минута. Авторите предполагат, че поддържането на фонови нива на озон в помещенията под 1 част на милиард, преди почистване може да сведе до минимум. Това важи и за натрупването на прахови замърсители.

По-малко вреден от CFC

Летливите органични съединения (ЛОС), които понастоящем се използват в аерозолите, са по-малко вредни от разрушаващите озона хлорфлуорвъглероди (CFC). Последните са заменени през 80-те години на миналия век и се класифицират като халокарбони. Те увреждат защитния слой на земния озон, който ни предпазва от вредните ултравиолетови лъчи, генерирани от Слънцето.

Признавайки опасността, породена от CFC, Монреалският протокол беше договорен през 1987 г. Последното доведе до постепенното им премахване и напоследък до първите признаци на възстановяване на озона в Антарктика.

Повече инфо разгледайте на този линк: https://www.chistachi.bg/tseni-sofia.