Хората с психични разстройства често се женят за подобни

Хората с психични разстройства са по-склонни да се ожени и да имат деца с други хора, които също имат психични разстройства. Това откриват изследователи, според ново проучване от Швеция.

Проучването не обяснява защо хора с психични заболявания, като шизофрения и депресия, са по-склонни да се бракосъчетават и да мислят за наследници с други хора с такива проблеми, но механизмите, които стоят зад това явление не са напълно ясни, казва Ашли E. Нордслетън, съавтор на изследването и кандидат на науките изследовател в Каролинския Университет в Стокхолм.

Една е възможната причина, хората да изберат партньори, които споделят някои черти с тях, смятат специалистите.

В проучването, изследователите разглеждали данните за здравето на около 700 000 души, които са били допуснати до шведски болници между 1973 г. и 2009 г. Това население включва повече от 70,000 души с шизофрения, хора с 10 други големи психични разстройства, както и хора с хронични физически заболявания като болестта на Крон, диабет или множествена склероза.

Изследователите преглеждали данни от брачните записи и други източници, за да разгледаме бракосъчетанията между модели сред хората с психични заболявания, както и сред тези с физически заболявания.

Оказало се, че хората с психични разстройства са по-склонни да се оженят/омъжат и да има деца с хора с друго или същото на тяхното заболяване.

Въпреки това, учените не са открили същото „чифтосване“ на модел сред хората с физически заболявания. Например, хората с болестта на Крон не са по-склонни да се оженят или да имат деца с други хора, които са имали тази болест, както и хора, които са имали друго сериозно физическо заболяване като диабет.

Новото изследване показва, че хората с тежки психични разстройства са склонни да се събират помежду си и вероятността да изберат хора без психични разстройства е почти нулева.

Хората с тежки психични разстройства са склонни да имат много трудно време за създаване на социални взаимоотношения с други хора като цяло, а хора без психични състояния са по-малко склонни да се оженят/омъжат за засегнатите от подобни условия. Тези два фактора също могат да помогнат да се обяснят най-новите резултати.

Въпреки че точните причини за новите констатации остават неясни, резултатите са важни, за да се вземат предвид правене на бъдещата генетични изследвания и когато се мисли за по-висока честота на психично заболяване в семействата

Според учените, ако двама души, които имат психични заболявания имат дете, рискът, детето също да страда от някое или същото на тяхното заболяване се увеличава многократно.