Каросерия на автомобил – какво не знаем

Каросерията на автомобила дава завършеният му вид. В нея се поместват водачът, пътниците и багажът. Затова и тя трябва да бъде здрава, лека и да съчетава изискванията за естетика и аеродинамичност. Наред с това каросерията на лека кола трябва да предлага и удобства на шофьора и пътниците, да има достатъчно пространство и за багаж.

Каросерията на леки автомобили бива закрита и открита. Може да има две или четири врати.

За мултимедия и други консумативи за Мерцедес, вижте на адрес: http://bgkonsumativi.eu/2019/05/23/мултимедия-за-мерцедес.

Според предназначението и натоварването, на което е подложена каросерията бива три вида:

  1. Носеща каросерия – поема всички сили и натоварвания, които се пораждат при движението на автомобила. Това понастоящем са най-разпространените каросерии за леки коли.
  2. Полуносеща каросерия – поема само една част от силите и натоварванията.
  3. Носеща каросерия – разтоварена е и се изработва отделно от рамата.

На: http://mislya.com/2017/05/05/неизправност-повреди-и-обслужване, може да получите полезна информация около неизправност, повреди и обслужване на спирачната уредба.

Към каросерията на автомобила се присъединяват още следните части: калници, капак за двигателя и багажника, предна и задна броня, врати и др.

Най-широко разпространени са затворените каросерии. Те имат най-практични и удобни за ползване прилежащи части. Независимо от вида каросерия при всички случаи се прави да е с аеродинамична форма, която намалява челното съпротивление, а също и вредните завихряния отзад.

При големи скорости на движение, освен въздушно съпротивление сериозен проблем е и осигуряването на стабилност. Това налага да се произвеждат ниски и широки купета. Предната част понякога се оформя така, че струята да притиска надолу, за да се подобри специално сцепление на колелата с пътя.