3 неща, около задържането на вода

Ужасно е усещането за тежест, подуване на крайниците и всичко това в периода преди менструалния цикъл, създава истински дискомфорт.

Защо тялото ни задържа вода, кога водния запас в организма ни се покачва, кой е виновника за прекалената вода и т.н. Десетки въпроси, които от години ни мъчат. Една от наболелите теми е свързана с премахване на целулит.

С напредване на възрастта, като, че ли сами намираме отговори на някои от тях, за други не обяснения остават да ни мъчат.

Ето и 3 неща, около задържането на вода в тялото и какво съветва медицината:

  1. Често причина за свръх количеството на воден запас в тялото ни, които прави крайниците така подути и подпухнали е съвсем безобидна. В други случаи задържането на течност в организма е сигнал за проблем или сериозно заболяване. Сред последните са болести по бъбреците и отделителната система, проблеми с метаболизма, пикочния мехур и други.
  2. Защо задържаме вода – ако човек приема малко вода дневно, то организма му се принуждава да я складира. Точно, както тя се складира в гърбицата на камилата. В обратен случаи, е много вероятно тялото да се обезводни и да се появяват главоболие, безсъние, мускулна отпадналост, преумора, болки в ставите, понижаване на кръвното налягане, световъртеж, образуване на камъни в бъбреците. Избягването на солени, мазни, пикантни храни и напитки е начин, с които може да се избегнат част от евентуалните проблеми около задържането на вода.
  3. Дехидратацията и как да се справим с нея – усещане за сухота в устата е може би най-сигурният начин, по който всеки може да установи липсата на течности в организма си. Когато цветът на урината се промени, помътнее или стане по-тъмна (кехлирена), това е сигурен знак за дехидратация на организма. Задържането на вода е проблем, които съпровожда всяка жена преди месечният цикъл и в момента на менопауза. Задържането на вода е и проблем на бременните жени, той често се пресъздава в оттичане на крайници и подуването им. Задържането на вода е признак и за бъбречна недостатъчност, за проблеми със сърцето и сърдечната система. При хормонални проблеми, при ниски нива на витамин В в организма и други се наблюдава отново липсата и дехидратацията. Тогава тялото се опитва да прави запас от вода.