5 идеи и съвети как да обновите стари мебели

5 идеи и съвети как да обновите стари мебели

Независимо дали говорим за масивно дърво, блед меламин, желязо, ратан или текстил, почти винаги има вариант, с който може да обновите стари мебели. Правилното почистване изважда наяве скрития потенциал, а и подходящото покритие може да превърне стария предмет в модерен и атрактивен обект. Такъв променя пространството, в което се намира.

Не всички стари мебели, трябва да се изхвърлят на боклука

Понякога под прах, обезцветени повърхности и следи от износване се крият ценни и много качествени мебели. Те невинаги и само трябва да се планират за извозване на стари мебели, много пъти се нуждаят само от втори шанс, за да обогатят дома ви. Затова, преди да останете неприятно впечатлени от сегашния външен вид, опитайте се да разберете, за какво става въпрос. Това може да научите под външния вид и изпробвайте някои от триковете по-долу. Тези идеи ще ви помогнат лесно да обновите всякакъв вид мебели.

Купете покривало за използвана тапицерия

Колкото и да се грижите за нея, тапицерията се износва с времето. Ако в крайна сметка не се напука или счупи, то определено ще загуби своя цвят и приятен външен вид. Това ще превърне повърхност в непривлекателна.

Най-лесният начин да върнете блясъка на диван или фотьойл е да си купите или направите сами покривало. В магазините има различни видове продукти от тази категория. Сред тях може да откриете с лесно закрепване към профила на мебелния обект и в разнообразие от цветове, материали и текстури.

При моделите с тапицерия от екологична или естествена кожа може да изберете пребоядисване, както чрез възстановяване на оригиналния цвят, така и чрез промяна в друг нюанс. Може би по-подходящ за новата визия на дома.

В зависимост от степента на увреждане, понякога може да изберете да изперете тапицерията. Това ще е от полза, особено в случай на мебели, съхранявани при неподходящи условия (тавански, гаражи и мазета) или закупени от магазин втора употреба. Ако имате късмет, възможно е просто да е събран прах, а не дълбоко влошаване на цвета.

Шлайфане и боядисване на масивно дърво

Сред всички видове стари мебели, масивните дървени са най-атрактивни от гледна точка на реновиране, тъй като повърхността може да се възстанови лесно, ако следвате няколко прости стъпки. Те са: премахване на прах, измиване на повърхността, разтваряне на боята и шлайфане.

По-точно, след като сте изтрили мръсотията от повърхността с мокра кърпа, имате нужда от спирт или разтвор от вода и амоняк. С тяхна помощ може да премахнете по-упоритите замърсявания и да се уверите, че повърхността е чиста.

Ако мебелта е боядисана, може да изберете да премахнете стария слой с помощта на шкурка с по-големи издатини или, по-лесно и по-бързо, да използвате разтворител. Всъщност нямате шанс да се разминете с малко работа с шкурка, защото повечето използвани части имат или драскотини, или малки неравности, но това ще е въпрос на по-малко усилия и по-фина шкурка.

Отстранете образувалия се прах с помощта на влажна кърпа, така че повърхността да остане идеално чиста и пристъпете към боядисване. Може да избирате между прозрачен лак, който запазва естествения цвят на дървото, или вариант, който го затваря. Може да се спрете на боя, която напълно променя външния му вид.

Замества ръба на дървените мебели

Най-често срещаният проблем при дървените стари мебели е отлепването на ръба. Този проблем може да е незначителен, но притеснителен и да повлияе на външния вид. Преди да решите да закупите нов скрин или друг шкаф, тъй като ръбът вече не изглежда добре, можете сами да опитате да отстраните проблема.

Ще се наложи да закупите нов кант, така че внимателно измерете страните на мебелите и вземете няколко сантиметра допълнително, за всеки случай.

Това отстранява целия стар ръб и напълно почиства остатъците от лепило, така че работната повърхност да остане чиста. Използвайте влажна кърпа, за да отстраните праха и други малки частици. За да оправите новия кант ви трябва само ютия, внимание и търпение. Не се притеснявайте, ако кантът, който сте закупили е по-голям от този на мебелния артикул, кантът се къса доста лесно по посока на влакното.

Премахване на ръждата от желязото по стари мебели

Столове и маси за градината или балкона, стойки за цветя – това са само няколко примера за мебели. Такива много често са изработени от метал и изложени на ръжда. Веднъж започнала корозията, ефектът е видим и неприятен, предметите често изглеждат направо жалки. Въпреки това, те могат да бъдат върнати, за да заблестят отново достатъчно лесно.

Най-трудният и взискателен етап при възстановяването на този вид материал е отстраняването на ръждата. За целта са ви необходими някои инструменти. Може да използвате: шпатула за участъците с дебел слой ръжда, телена четка за по-дискретни отлагания, шкурка за фино почистване и изтравняване на повърхността и четка за обезпрашаване.

Може да пропуснете обработката против ръжда, но ще съжалявате след няколко месеца, когато започне да се появява отново. Така ако все пак сте започнали този проект е добре да го завършите, както трябва. Можете да намерите този тип разтвор в магазините и да го нанесете лесно, с помощта на четка за зъби.

Завършването означава покриване на повърхността с боя, на два слоя, в какъвто цвят сметнете за подходящ. Това може да варира от елегантните черно/бели версии и неутралните нюанси на кремаво, сиво или кафяво до понякога енергични тонове на жълто, червено, зелено или синьо.

Почистете праха и мухъла от парчета ратан

Столовете и масите от ратан са най-често засегнати от влага и мухъл и въпреки видимо крехкия вид, те също могат да бъдат реставрирани. Първото нещо, което трябва да направите, за да ги ремонтирате е да ги изнесете навън. Може да ги поставите на място, където безопасно да премахнете прах, мръсотия и мухъл, без да излагате други мебели.

Използвайте твърда четка за най-добри резултати. След това почистете внимателно мебелите с прахосмукачка, като използвате главата за тапицерия. Така може да сте сигурни, че сте изчистили цялата мръсотия от повърхността.

Пригответе разтвор от вода и белина в равни пропорции, сложете ръкавици за защита и използвайте гъба, за да почистите много добре ратана. За скрити зони и тесни пространства използвайте четка за зъби.

След това изплакнете повърхността много добре с чиста вода и използвайте кърпи, за да абсорбирате възможно най-много от влагата. Оставете предмета на открито и не го използвайте, докато влакната не изсъхнат напълно. Това е така, защото те са по-крехки, когато са мокри и могат да бъдат структурно повредени.

Източник: Evro.center