хлебарки

7 мита за хлебарките

През 70-те години на миналия век, хората разбрали повече за начина на живот на хлебарките и защо те все по-вече се заселват по нашите жилища. Кои са те, предлагаме ви и вие да научите: http://www.preventa.bg.

Мит номер 1

В Русия през Първата световна война наричали хлебарките пруси, заради дългите им мустаци, които пруските войници имали. В Прусия, обаче започнали да ги наричат ​​русаки. Насекомото се смятало за неприятен съсед, оттук и хуморът на войника от враждуващите страни.

Мит номер 2

Хлебарките изчезнали, защото хората почти спрели да четат и не събирали книги в домашни библиотеки. Красив мит. Наистина тези насекоми могат да се хранят с хартия, картон, книги известно време, но поради нискокалоричната храна произвеждат малки потомства. Освен това хартиените продукти в апартаментите вече не са там и въпреки това, насекомите се връщат.

Мит номер 3

Хлебарките все повече се срещат около до входовете, защото са специално изхвърляни от компании, които се занимават с дезинфекция, за да си създадат „фронт на работа“. Митът е просто опроверган: за преселването на насекоми между къщите това не се изисква – през лятото те спокойно пътуват из града на значителни разстояния. Когато броят на хлебарките се увеличава, те се събуждат от желание за промяна на мястото.

Мит номер 4

Хлебарки се завръщат, защото започнали да ги развъждат за храна на екзотични птици и животни. Това отчасти е вярно. На влажни места – в мазетата на болници, в кафенета и ресторанти, започнали да се появяват туркменски хлебарки. Това, обаче е различен вид, те са малко по-тъмни от обичайните червени хлебарки, живеят само във влажна среда и затова, като правило, не се качват в апартаменти, в които е прекалено сухо за тях.

Мит номер 5

Хлебарките са толкова упорити, че могат да преживеят атомната война. Жизнеспособността на насекомите е силно преувеличена. Например, те не могат без вода – без нея бактериите, полезни за тях в стомаха, престават да разграждат целулозата. Не без причина в апартаменти, където никой не живее дълго време и не се пускат крановете за вода, насекомите изчезват. Това може да се използва за борба с насекомите, а именно премахване на всички течове в къщата и затваряне на всички контейнери с капаци.

Мит номер 6

Хлебарките могат да понасят дори студове. Не, не е вярно! Онези, които са се преместили в нова сграда по време на студа и уж са ги пренесли в новия апартамент с багаж или мебели, не трябва да се тревожат. На много минусови температури, хлебарките умират, още преди да достигнат заветната цел.

Мит номер 7

Хлебарките могат да разпространяват опасни инфекции. Това за щастие не е вярно! Те самите не са заразени с болести, които да се предават на хората. Тези насекоми мият краката си, като мухите, но не пренасят болести, както последните.

ИЗТОЧНИК: ПРЕВЕНТА.BG